„Nu mai avem suficiente feline pentru a permite vânătoarea, mai ales în contextul în care suntem nevoiţi să ne salvăm resursele naturale”, a declarat Sylvia Masebo pentru AFP. „Felinele au dispărut şi niciun efort de convingere din partea vreunui grup sau a vreunui sector al economiei nu mă va convinge să-mi schimb opinia”, a mai spus Masebo.
Chiar dacă nu a dezvăluit numărul felinelor care mai trăiesc în Zambia, ministrul a anunţat că ţara africană nu mai poate permite vânătoarea. „Deşi sunt dovezi care atestă că vânătoarea de tip safari aduce venituri importante ţării noastre, suntem nevoiţi să punem în balanţă beneficiile şi să luăm în calcul şi faptul că aceste specii dispar rapid”, a spus Masebo.
„Turiştii vin în Zambia să vadă leul, iar dacă noi nu vom mai avea lei în ţară va însemna că nu vom mai avea nici industrie a turismului”, a mai declarat Masebo. „Anual obţinem 3 milioane de dolari în urma partidelor de vânătoare. Merită să pierdem toate animalele pe care le avem pentru 3 milioane de dolari? Beneficiile pe care le obţinem în urma turismului sunt mult mai mari”, a concluzionat oficialul.
Numărul leoparzilor din Zambia este necunoscut, iar cel al leilor este estimat a fi cuprins între 2.501 şi 4.649.
Zambia nu este singura ţară din regiune care a luat această decizie. Autorităţile din Botswana au anunţat de curând că începând cu anul 2014 toate formele de vânătoare vor fi interzise la nivelul întregii ţări, urmând ca statul african să se promoveze drept destinaţie turistică pentru cei ce vor să vadă animalele în mediul lor natural. Prima ţară care a lansat această tendinţă este Kenya, stat cu o faună bogată care a decis acum câteva decenii să oprească vânătoarea.
Leii şi leoparzii sunt două elemente importante ale grupului „Big 5”, aşa cum sunt supranumite cele 5 specii africane periculoase pe care şi le doresc drept trofeu numeroşi vânători. Celelalte trei sunt elefantul, rinocerul şi bivolul sălbatic african.